Digitaal organiseren: NAS (1)

Digitaal organiseren: NAS (1)

Wie heeft er niet een grote collectie foto’s tegenwoordig, om nog maar te zwijgen van filmpjes. Op z’n telefoon, tablet of laptop. Overal staan mappen met foto’s en filmpjes of ze zitten in een al dan niet handig programma (meestal niet zo handig). Op een gegeven moment weet je niet meer wat je hebt en waar het is gebleven. Alle mogelijkheden om het te rubriceren en organiseren, ten spijt.

En dan hebben natuurlijk nog andersoortige media zoals muziek, clips en speelfilms en alles wat daar tussenin zit. Ook die groeien in aantal en staan weer op andere plaatsen.

Voorts hebben we dan ook nog alle wat meer serieuze zaken zoals meerdere soorten documenten uit Office (zoals tekstdocumenten, presentaties en rekenvellen) en bestanden die ongeveer hetzelfde bevatten maar uit andere applicaties komen.

Wat zou het handig zijn om dat ‘ns allemaal te centraliseren – alles op 1 plek dus. En dan ook nog ‘van buitenaf’ bereikbaar. Waar je ook bent, bij die bestanden kunnen, en als het dan toch leuk moet worden, ook nog automatisch gesynchroniseerd! Het goede nieuws is, dat kan!

Met een NAS (Network Attached Storage) kun je op een nogal eenvoudige manier, alle soorten bestanden centraal organiseren. Dus vanaf elk apparaat wat je hebt, laptop, tablet, smartphone, pc, kun je bij die centrale plaats. Het apparaat is relatief eenvoudig van opzet: een box met een aantal harde schijven erin dat ‘ergens’ in je netwerk is gekoppeld. En daarmee houdt het niet op, iedereen in huis (of in het bedrijf) kan bij de bestanden waarvoor hij of zij de rechten heeft. Rechten beschrijven wie wat mag zien. Of mag openen, delen of bewerken en aanvullen. Daarnaast is er de mogelijkheid om die bestanden (met dezelfde of aangepaste rechtenstructuur) buiten het eigen huis- of bedrijfsnetwerk te benaderen.

Een 4-disk NAS van het populaire merk QNAP

Een NAS is op zichzelf een relatief eenvoudig apparaat, aangezien de software alle functionaliteit levert. De hardware is feitelijk niets meer dan een relatief eenvoudige pc-achtige machine. Vaak worden er goedkopere processoren gebruikt uit de lagere regionen van de processorfamilies van bijvoorbeeld Intel. De overige hardware bestaat uit een eenvoudig moederbordje met een Ethernet-aansluiting en aansluitingen (slots) voor harde schijven. Er zijn twee fabrikanten die de meest populaire machines in leveren: Synology en QNAP.

Een 4-disk NAS van het populaire merk Synology

Beide merken komen uit het verre oosten en leveren zowel kleine als grote machines die afgestemd zijn op kleine thuisgebruikers tot grotere bedrijven die NAS-apparaten hebben waar tientallen schijven in kunnen.

Lees verder in deel 2 in mijn blog over NAS-toepassingen.

 

rayvanp
Written by rayvanp

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<